Kun on nuori ja vauhdissa, sekä vakaa uskossaan, niin voi lipsahtaa, Näin tapahtui Iiris Suomelalle, kun hän päätti kutsua Eduskunnan puhemiestä puheenjohtajaksi, koska puhemies on sukupuolittunut sana. Onhan siinä mies.

Iiriksellä täytyisi olla aika hankalaa elää englanninkielisessä yhteisössä. Kun koko ihmiskunta on sanana sukupuolistunut. Mutta voihan tilalla käyttää asiayhteydestä riippumatta humankindia – vaikka se antaisikin törpön vaikutelman.

Toki sanojen merkitystä ja väritys muuttuu. Niin on tapahtunut vaikka neekerille ja paskalle. Mutta ollaan aika kaukana tilanteesta, jossa puhemies pitäisi terminä vaihtaa tasa-arvon nimissä. Joskus sanat ovat vain sanoja, ilman mitään kätkettyä piilovaikutusta pohjaten historiaansa. Edes se miten itse kokee sanan tai ilmaisun värittymisen, ei määrittele asiaa. Ollaan melkoisen ylimielisellä asenteella liikkeellä, jos kokee oman näkemyksen niin painavaksi, että muu maailma liikkuu sen mukaan.

Iiris on feministi, joka koki sukupuolihäirintää ensimmäisten päiviensä aikana Eduskunnassa. Koska siellä on paljon juntteja, niin aivan mahdollista. Mutta jotenkin on myös tunne, että vastaanottaja on ollut herkistyneessä fiiliksissä liikkeellä. Joskus jääprinsessa on aito luonnehdinta käyttäytymisestä, ja sukupuolisidonnaisuus ei ole sen kummempaa kuin sukupuolta ilmaiseva muoto malliin he/she tai han/hon. Arvostelu kohdistuu silloin siis henkilöön, ei sukupuoleen. Toki, se vertailu, josta jääprinsessavertaus lähti Vihreiden tulevasta puheenjohtajasta, oli typerä. Mutta minun on vaikea nähdä sitä vahvasti sukupuoleen liittyvänä vähättelynä. Samaa saavat miehet.

Feminismi on muuten erittäinkin sukupuolittunut termi. Sen kuuluukin olla. Silti vaihtoehtona on tasa-arvo tai sukupuolten tasa-arvo. Se on vaan eri asia kuin feminismi.

Feminismiä tarvitaan, mutta feminismiä ei ole kuvitelmat kotitöiden 50/50-suhteesta tai naisen 80 sentin kokoisesta eurosta. Sen sijaan voisi hieman keskustella miksi naisvaltaiset alat ovat yhtä alipalkattuja sukupuolesta riippumatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *